Skip to main content

Tervislik kõrvits

Kõrvits on teada tuntud kasulik köögivili nii inimesele kui koerale, mis sobib söömiseks  toorelt,  aurutatult, keedetult või  küpsetatult..
Mina annan koertele kõrvitsat toorelt,  väga peeneks köögikombainis lastud või püreestatult.  Võib ka lihtsalt tükina närida anda, kui koerale meeldib, sel juhul on see hea ajaviide ja kiudaine allikas, kuid  vitamiine ei  suuda koer sel juhu sealt nii hästi  omastada ( aga omastab ikka, päris ilma ei jää :) ) . Et koer saaks kätte ka kõik vitamiinid ja toiteelemendid, tuleb kõrvits  peenestada või püreerida.
Alati, enne kui kõrvitsat koerale anda või ka ise sööma hakata, tuleks ennem maitsta. Kui kõrvitsa viljaliha maitseb kibedalt, ei tohi seda süüa ega ka koerale anda. Selline kõrvits tuleb ära visata, kuna on mürgine.
Kõige parem on tavaline kollane kõrvits, sobib ka muskaat ja pudelkõrvits. Kindlasti ei tohi koerale anda dekoratiivkõrvitsaid.

Söömiseks sobib kõik!

Tavalise kollase kõrvitsa puhul sobib söömiseks kõik - koor, seemned ja viljaliha. Igasuguste "eriliste" kõrvitsate koored söömiseks ei sobi. Kindlasti ei annaks ma poest ostetud kõrvitsa koort, vaid ainult siis, kui kõrvits on kasvanud kas oma koduaias või usaldusväärse müüja käest ostetud ,et kindlasti koor  saasteainetest puhas oleks.

Peedu oma kõrvitsasaagiga:) 


Kõrvits on suure kiudainete sisaldusega!

Kõrvits on toitaineterikas, suure kiudainesisaldusega ja peaaegu kõrvaltoimeteta ( mõnel koeral võib toores kõrvits kõhu  liialt pehmeks teha, kuid siis peab lihtsalt tasapisi harjutama ;) ).
Suure kiudainete sisalduse  tõttu on  kõrvits ka hea abimees kaalulangetamise puhul,  vähendades koera  toiduportsjonit, lisa sinna purustatud/püreestatud kõrvitsat , annab täiskõhutunde  ja  aitab kaasa seedimisele ning samas on kõrvitsa kalorsus väike ja kehakaalule ei mõju  (kindlasti ära unusta tervislikku liikumist  :) ).

Imepärane vili - aitab nii kõhukinnisuse kui lahtisuse puhul :) 

Hea kõhukinnisuse korral!
Suure kiudainete sisalduse tõttu on kõrvits ka hea neile koertele ,keda kimbutab tihti kõhukinnisus ( eriti vanematel koertel, kel seedimine on aeglaseks jäänud ). Stimuleerib väljaheidete tekkimist ja väljutamist, pannes tööle käärsoole. Lisage  supilusikatäis või kaks, olenevalt koera suurusest ( chihuahuale , yorkile pigem pool supilusikat) regulaarselt oma lemmiku toidule, et hoida korras seedmist.
Kõrvits on imeline köögivili, milles on koos mitmeid häid toimeid -  nagu see ,et  ta aitab nii kõhukinnisuse kui ka kõhulahtisuse korral :)


Kõrvits kui hea kõhulahtisuse ravim

Kõrvitsa viljaliha  sisaldab vees lahustuvaid kiudaineid, mis aeglustavad koera seedimist ja imevad endasse vett.  Samuti sisaldab kõrvits pektiini, mis aitab organismist eemaldada mürkaineid ning vähe orgaanilisi happeid. Millegipärast soovitavad loomaarstid kõhuhädade puhul enamjaolt  dieeti riis- kana, kuid tegelikult on  kõrvits  siin oluliselt parem abimees ja koerale palju kergem seedida. Lahtisuse korral on hea kasutada aurutatud kõrvitsat.

Hea neeruprobleemide, südame-veresoonkonna probleemidega  koertele ning kuivtoitu söövatele koertele!

Kõrvits sobib ka koertele, kellel on neeruprobleemid või südame-veresoonkonna probleemid, kuna kõrvits sisaldab mineraalsooladest väga vähe naatriumsooli ja rohkem kaaliumsooli.

Suure niiskusesisalduse tõttu ( sisaldades ~90% vett) sobib kõrvits  hästi lisandiks ka kuivtoidul olevatele koertele, kuna kuivtoit niisutamata kujul süües imab palju maohapet ja pankrease ensüüme ja selleks  et vähem koera organismi kurnata, on natukese püreestatud kõrvitsa lisamine sel puhul väga hea mõte.

See ei ole veel kõik ! 😏
Mõtlesin praegu, et  hakkan juba jutuotsi kokku tõmbama ja just teatasin, et meie perel on täna õhtuks toiduks kõrvits - aga ei veel 😃, selle ühe üdini hea  köögivilja ühest osast jäi veel rääkimata - need on seemned !

Kõrvitsa seemned

Kõrvitsa seemned sisaldavad  rikkalikult Omega3 rasvhappeid, mis on kasulikud nii nahale kui karvale.
Lisaks sisaldavad kõrvitsa seemned ka Omega 6 rasvhappeid,  kiudaineid, rauda, vaske,  fosforit, magneesiumit, kaltsiumit,  tsinki, kaaliumi, foolhapet ja niatsiini, B1, B2 ja B6 vitamiine.
Kõrvitsaseemned on kasulikult naha ja karva tervise heaks, samuti aitab kõrvitsaseemnete lisamine igapäevasele toidule vähendada põletikulisi protsesse artriidi korral ja seda tänu seemnetes sisalduvale kukurbitatsiinile.
Kukurbitatsiin seemnetes teeb neist ka  loodusliku vahendi parasiitide ( paelussi) ennetamiseks.  Kõrvitsa seemned tuleb samuti kas peenestada kohviveskis või peeneks hakkida. Kuurina soovitatakse teha nädal- kaks, 2 x päevas  ( hea anda keefiri või petiga), 10 kg kehakaalu kohta  1 spl kuivatatud, jahvatatud kõrvitsaseemneid.
Profülaktika mõttes võib lisada aeg ajalt toidu sisse ( ka toored seemned sobivad aga tuleb jälgida , et  kõrvitsa sisu ei oleks läinud tumedaks, ega hakanud riknema, siis seemneid kasutada ei tohi ).

Hariliku kõrvitsa toiteväärtus ja biokeemiline koostis:

100g kõrvitsat sisaldab vaid 25 kilokalorit

100g  värskes kõrvitsas ( keetes ainete väärtus väheneb):
Kaltsium  22 mg
Fosfor 44 mg
Naatrium 3,1 mg
Kaalium 304 mg
Magneesium 8 mg
Raud 0,8 mg
Vask 0,08 mg
Tsink 0,2 mg
Mangaan 0,07 mg
Beetakaroteen 582 mg
Vitamiin A  - 0
Vitamiin D3 - 0
Vitamiin E 1,2 mg
Vitamiin B1 0,05 mg
Vitamiin B2 0,07 mg
Vitamiin B6 0,11 mg
Vitamiin  B12 - 0
Niatsiin 0,5mg
Foolhape 36 µg
Pantoteenhape 0,4 mg

(Näitude allikas: Dr.Julia Fritz "Hunde barfen. Alles über Rohfütterung)

















Comments

Popular posts from this blog

Toortoit - mis see on ?

Mis see toortoitmine siis on?  Toortoit on naturaalne toores toit, mida antakse loomale  töötlemata st. kuumutamata, küpsetamata ja loomulikult ilma igasuguste lisaaineteta nagu säilitus-, lõhna- ja maitseained. See on  koertele ja kassidele kõige loomuomasem toitumisviis, mida nende organism on loodud  töötlema ning millest nad omastavad kõik vitamiinid,mineraalid ja eluks vajaliku - just see ongi täisväärtuslik loomuomane toit! Olete mõelnud vahel selle üle, kuidas kuivtoidutööstus üritab pidevalt meile selgeks teha, kui keeruline on valmistada koeratoitu ? Kõik räägitakse hirmus keeruliseks.....peab olema teaduslikult tõestatud, veterinaaride tunnustatud ja mis kõik veel. Kui valdava osa kuivtoitude koostist vaadata, siis jääb küll õhku suur küsimärk.....et mismoodi see saab olla parim meie lemmikule? Tegelikult ei ole koerte ja kasside toitmine midagi ülikeerulist. Jah, peab olema natuke aega, et läbi mõelda mida ja kui palju anda ja siis see kõik endale hankida ja k

Magu - kuidas midagi nii jubedat saab olla nii hea!

Kõik, kes on elus kokku puutunud toore maoga saavad  pealkirjast aru :) Rohusööjate ( nt. veis,lammas,kits,põder) magu , mis on  inimese poolt töötlemata lõhnab meie jaoks  justkui kellegi väljaheide, kuid koerte jaoks on see tõeline maiuspala nii oma lõhnabuketilt kui ka toiteväärtuselt. Inimeste poolt töötlemata tähendab, et magu on täiesti naturaalne, koos mahladega, mis on seal sees olnud ning vahel on mao seina küljes alles isegi veel mõned  rohusööja toiduosakesed, hea kui magu on isegi loputamata, et võimalikult palju head alles oleks. Müüakse ka pleegitatud magu, mida ei ole mõtet oma koerale anda, kuna seal ei ole alles enam ühtegi kasulikku omadust, mis teevad maost supertoidu ( ka valmis toortoidu segu ostes tuleb tähelepanu pöörata sellele, kas magu on pestud või mitte, kuna nii mõnigi tootja paneb oma toidu sisse just sellist üdini ära puhastatud valget magu - pakil ilus lugeda, et magu on sees, kuid toiteväärtus puudub). Pleegitatud magu See magu, millest jutt, on

Kevadine lemmik - Võilill

Lisaks lihale, kondile ja siseelunditele annan oma koertele ka juurvilju, puuvilju, ravimtaimi, marju Kevadel on võililled ühed minu lemmikutest, mis toidu sisse panna. Nii nagu ühegi asjaga ei tohiks liialdada, vaid tuleb leida tasakaal, siis nii on ka võilillega. Mina annan teda kuurina just kevadel ja  toorena. Talvel võib toidu sisse segada kuivatatult. Samuti võib teha  ka teed ja lisada koerale toidu sisse. Hakkisin võilillelehti juba lapsena oma  segaverelisele koerale Bellale, kes elas 18. aastaseks, oli tema pikaealisuse saladus nüüd võillilelehed, vot ei tea täpselt aga üks on kindel - üldiselt sai ta tervislikku toitu ja oli rõõmus ning terve koer :) Võilille puhul on kasutatav kõik - õis, vars, lehed ja juur. Kui koer tahab võib ta juurt ka närida niisama aga juurest võib teha teed ja lisada koera toidule. Võilillelehed on looduslik toidulisand, mis ei kurna neere ega maksa, kõik mis üleliigne, väljutatakse uriiniga. Võilille kasutatakse  isutõstjana  koertel, kes on