Skip to main content

Toortoit - mis see on ?

Mis see toortoitmine siis on? 

Toortoit on naturaalne toores toit, mida antakse loomale  töötlemata st. kuumutamata, küpsetamata ja loomulikult ilma igasuguste lisaaineteta nagu säilitus-, lõhna- ja maitseained.
See on  koertele ja kassidele kõige loomuomasem toitumisviis, mida nende organism on loodud  töötlema ning millest nad omastavad kõik vitamiinid,mineraalid ja eluks vajaliku - just see ongi täisväärtuslik loomuomane toit!
Olete mõelnud vahel selle üle, kuidas kuivtoidutööstus üritab pidevalt meile selgeks teha, kui keeruline on valmistada koeratoitu ?
Kõik räägitakse hirmus keeruliseks.....peab olema teaduslikult tõestatud, veterinaaride tunnustatud ja mis kõik veel. Kui valdava osa kuivtoitude koostist vaadata, siis jääb küll õhku suur küsimärk.....et mismoodi see saab olla parim meie lemmikule?
Tegelikult ei ole koerte ja kasside toitmine midagi ülikeerulist. Jah, peab olema natuke aega, et läbi mõelda mida ja kui palju anda ja siis see kõik endale hankida ja kokku panna. Kuivtoit on mugav....olen nõus .......aga mis on mugavuse hind?
Mujal maailmas on toortoit juba väga laialt levinud......ilmselt seetõttu, et ka kuivtoit jõudis seal poelettidele varem ning terviseprobleemid, mis sealt tulenevad on muutnud inimesed tähelepanelikumaks ja pannud uurima, mis seal kuivtoidus siis tegelikult sisaldub ja milline on koerte ja kasside looduslik, loomuomane vajadus.

Nagu paljude asjadega on ka siin mitmeid erinevaid suundi ja lähenemisi. Peamine, mille poolest erinevad lähenemised lahknevad on taimne osa ja lisandid  toidus ( BARF, Prey Model).
Prey Modeli ehk saaklooma mudeli järgi  peaks koer  saama nädala jooksul ära süüa  terve saaklooma sabast sarvedeni. Kuid  tänapäeva tingimustes, kus me koeri endale toitu jahtima ei lase, peab peremees ise saaklooma kokku panema ja see võib siis koosneda erinevate loomade kehaosadest. Peaasi, et koer saaks proportsionaalselt kätte kõik, mis vajalik ( liha, kondid, siseelundid, nahk) ehk looma koos saba ja sarvedega.
BARF (Biologically Appropriate Raw Food) - selle kohaselt antakse lisaks  toorele  lihale ,kondile ja siseelundtele ka  marju, puuvilju, juurvilju, õlisid ning muna.
Mina oma loomadel kasutan nende kahe mudeli kombinatsiooni. Kuna koer ei ole puhas karnivoor, vaid fakultatiivne karnivoor ( fakultatiivne tähendab tingimusik või valiv/vabatahtlik) ning elades inimese kõrval juba tuhandeid aastaid, ei ole ta toitunud ainult  saakloomast ( lisaks sellele, ka hundid söövad  vahel marju ning taimi), siis  pean mina õigeks vahel ka taimset kraami juurde anda koertele ( kassidele ei ole see  nii vajalik), samuti muna ning  õlisid.
Koera seedeelundkond vajab taimset osa kasvõi näiteks ainuüksi juba tema soolestikus elavate vajalike bakterite tõttu, kes oma elutegevuseks sealt toitu saavad. Selleks, et koera organism taimsest toidust kõik vajaliku kätte saaks ja omastaks,  tuleb  puuviljad, köögiviljad kas väga peenelt riivida või purustada köögikombainis/blenderis ( püreerida), mõningad köögiviljad  tuleb aurutada või kergelt keeta.
Erinevalt BARF mudeli pooldajatest, ei lisa mina taimset osa iga päev, kui on väga kiire ja sügavkülmas ka ei ole neid portsukesi valmis, siis  sel päeval ei lisagi.
Saaklooma osa jälgin ,et nädala lõikes oleksid nad kõik vajaliku kätte saanud, suvi-sügis saavad taimset rohkem, kui oma aiast  palju saada on ja õunu ning tikreid  nositakse puu alt või põõsast ise hea meelega nii palju kui on soovi :) , poest saadavate importviljade (õunad, pirnid) lisamisel ei näe ma erilist mõtet, kuna nende toitainete sisaldus on väga väike ning lisaks sisaldavad need  palju  lisaaineid, millele looma organism on väga tundlik), lisaks on olemas  kuivatatud juurviljade segud, mis on ka väga head. 
Lisaks annan  1-2 korda nädalas toorest muna, ja õli , keefiri ( õlisid annan erinevaid: linaseemne, päevalille, kõrvitsaseemne jne., ja jälgin, et oleksid puhtad õlid ( väga head õlid on ka Grau kaubamärgil, kus on erinevad rasvhapped sees)  ning munad kindlasti vabapidamisel olevatelt kanadelt ) . Munakoored aga kuivatan, jahvatan kohviveskis jahuks ning lisan aeg-ajalt toidule. Selline kombinatsioon  on minu koerte puhul väga hästi töötanud . 

 suvine näidismenüü üheks päevaks :)

KÕIGE TÄHTSAM on reegel, et koer peab saama süüa peaaegu KÕIKE, mis ühes saakloomas on , siis võib olla kindel ,et tal on kõik eluks vajalik toidu näol olemas. Ka lihasid peab andma erinevaid, kuna erineva looma liha sisaldab erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. 
KUI PALJU ANDA TOORTOITU ?
* Terved täiskasvanud koerad 2-3 % kehakaalust päevas
* Töötavad, võistlevad, aktiivsed koerad 3-6% päevas, kui on aktiivne periood, muul ajal 2-3 %
* Kutsikad (väike kuni keskmine tõug) 3-5 %
* Kutsikad (suur ja väga suur) 2-4 % - suure tõu puhul on väga tähtis, et kutsikas kasvaks aeglaselt, juurde tuleb kindlasti anda pehmeid krõmpskonte, kõri
*Tiined koerad tiinuse esimeses faasis 2-3%, viimases 3-4% kehakaalust
*Imetavad - sõltub pesakonna suurusest 3-6%

Koerad, kellel on neeruhaigus, maksa või pankrease probleemid peavad saama vähese rasvasisaldusega toitu, juurde rohkem köögivilju ( vastavalt probleemile valida)
Loomulikult tuleb alati oma koera jälgida ning vajadusel toidukogust kas suurendada või vähendada
Kuidas arvutada :

                     2% kehakaalust                                                         3% kehakaalust  
30kg koer                        30,000g x0,02 = 600g toortoitu        30,000g x0,03= 900g toortoitu
20kg koer                         20,000g x0,02 = 400g toortoitu        20,000g x0,03 = 600g toortoitu
10kg koer                         10,000g x0,02 = 200g toortoitu        10,000g x 0,03 = 300g toortoitu

MIDA JA KUI PALJU?
70-80 % liha, ka süda ning keel kuuluvad siia ( mitte  ainult fileeliha, vaid koos kelme ja rasvaga et koer saaks kõik vajalikud rasvhapped ning vitamiinid)
10-15 % söödavat konti  (AINULT TOORES kont, koera suurusele vastav)
5-10% siseelundeid
5-10%  taimne kraam ( marjad, juurviljad-köögiviljad, puuviljad, ravimtaimed) , osadele koertele sobib taimset osa  +  näiteks natuke  teravilja (  kaerhelbed, quinoa, tatar, hirss vms. )
 rohkem menüüsse, samuti on mõningate  haiguste või kasvuprobleemidega  koerte puhul taimne osakaal suurem.
TOORTOIDU MÕJU
Loomulikku, puhast toitu süües saab koer emotsionaalse elamuse, lisaks füüsilisele aktiivsusele, mis kaasneb kondi närimisega.
Toore kondi närimine puhastab hambaid, arendab lõualihaseid ja mõjub hästi ka kogu ülejäänud füüsisele
Minu koerte hambad on puhtad, hingeõhk hea ( isegi 11. aastasel bernhardiin Muffil olid hambad ilma igasuguse hambakivita, küll vanusega kollakaks läinud, kuid puhtad)
Muffi hambad 11.aastaselt
Toortoitu söövad koerad on vähem närvilised, elurõõmsad, energilised.
Nahk, silmad ja kõrvad on ilusad, puhtad. karv läigib. Toortoidul olevatel loomadel on tugevam immuunsüsteem ning nad on tervemad, ka diabeeti on toortoidul olevatel loomadel diagnoositud oluliselt vähem kui kuivtoidul olevatel.
Kuna koerad omastavad toortoitu paremini, kui ükskõik, millist  krõbinat või muud töödeldud toitu, siis on ka väljaheite kogused oluliselt väiksemad . 

Julget pealehakkamist  - sinu koer ja kiisu on tänulikud :)!



Comments

Popular posts from this blog

Magu - kuidas midagi nii jubedat saab olla nii hea!

Kõik, kes on elus kokku puutunud toore maoga saavad  pealkirjast aru :) Rohusööjate ( nt. veis,lammas,kits,põder) magu , mis on  inimese poolt töötlemata lõhnab meie jaoks  justkui kellegi väljaheide, kuid koerte jaoks on see tõeline maiuspala nii oma lõhnabuketilt kui ka toiteväärtuselt. Inimeste poolt töötlemata tähendab, et magu on täiesti naturaalne, koos mahladega, mis on seal sees olnud ning vahel on mao seina küljes alles isegi veel mõned  rohusööja toiduosakesed, hea kui magu on isegi loputamata, et võimalikult palju head alles oleks. Müüakse ka pleegitatud magu, mida ei ole mõtet oma koerale anda, kuna seal ei ole alles enam ühtegi kasulikku omadust, mis teevad maost supertoidu ( ka valmis toortoidu segu ostes tuleb tähelepanu pöörata sellele, kas magu on pestud või mitte, kuna nii mõnigi tootja paneb oma toidu sisse just sellist üdini ära puhastatud valget magu - pakil ilus lugeda, et magu on sees, kuid toiteväärtus puudub). Pleegitatud magu See magu, millest jutt, on

Tervislik kõrvits

Kõrvits on teada tuntud kasulik köögivili nii inimesele kui koerale, mis sobib söömiseks  toorelt,  aurutatult, keedetult või  küpsetatult.. Mina annan koertele kõrvitsat toorelt,  väga peeneks köögikombainis lastud või püreestatult.  Võib ka lihtsalt tükina närida anda, kui koerale meeldib, sel juhul on see hea ajaviide ja kiudaine allikas, kuid  vitamiine ei  suuda koer sel juhu sealt nii hästi  omastada ( aga omastab ikka, päris ilma ei jää :) ) . Et koer saaks kätte ka kõik vitamiinid ja toiteelemendid, tuleb kõrvits  peenestada või püreerida. Alati, enne kui kõrvitsat koerale anda või ka ise sööma hakata, tuleks ennem maitsta. Kui kõrvitsa viljaliha maitseb kibedalt, ei tohi seda süüa ega ka koerale anda. Selline kõrvits tuleb ära visata, kuna on mürgine. Kõige parem on tavaline kollane kõrvits, sobib ka muskaat ja pudelkõrvits. Kindlasti ei tohi koerale anda dekoratiivkõrvitsaid. Söömiseks sobib kõik! Tavalise kollase kõrvitsa puhul sobib söömiseks kõik - koor, seemned ja