Skip to main content

Magu - kuidas midagi nii jubedat saab olla nii hea!

Kõik, kes on elus kokku puutunud toore maoga saavad  pealkirjast aru :)
Rohusööjate ( nt. veis,lammas,kits,põder) magu , mis on  inimese poolt töötlemata lõhnab meie jaoks  justkui kellegi väljaheide, kuid koerte jaoks on see tõeline maiuspala nii oma lõhnabuketilt kui ka toiteväärtuselt.
Inimeste poolt töötlemata tähendab, et magu on täiesti naturaalne, koos mahladega, mis on seal sees olnud ning vahel on mao seina küljes alles isegi veel mõned  rohusööja toiduosakesed, hea kui magu on isegi loputamata, et võimalikult palju head alles oleks. Müüakse ka pleegitatud magu, mida ei ole mõtet oma koerale anda, kuna seal ei ole alles enam ühtegi kasulikku omadust, mis teevad maost supertoidu ( ka valmis toortoidu segu ostes tuleb tähelepanu pöörata sellele, kas magu on pestud või mitte, kuna nii mõnigi tootja paneb oma toidu sisse just sellist üdini ära puhastatud valget magu - pakil ilus lugeda, et magu on sees, kuid toiteväärtus puudub).
Pleegitatud magu
See magu, millest jutt, on selline:
Naturaalne rohusööja magu
Maos sisalduvad kasulikud seedeensüümid, mis on suureks abiks ka koerte seedeelundkonnale.
Toores maos on seedeensüümid, mis aitavad toitu seedida ja lõhustada, muutes seedimise koera jaoks kergemaks ning aitab  paremini omastada toitaineid.  Magu süües omastab koer sealt vajalikud ensüümid, mis mitte ei aita ainult seedimist parandada vaid lisaks veel toimivad verepuhastajana, aitavad väljutada toksiine, parasiite ning hoiavad kontrolli all ka seente vohamise organismis; toetavad ainevahetust, hormonaalfunktsioone ning tugevdavad immuunsust.
Magu on suurepäraseks toidulisandiks ka väga tundliku seedimisega koertele, toetades ja  tugevdades nende seedeelundkonda.
Küpsetamine hävitab kõik kasulikud
ensüümid , seepärast on tähtis, et koer saaks magu süüa toorena ja puhastamata.  Lisaks vajalikele ensüümidele on maos olemas tasakaalus nii Omega 6 kui ka Omega 3 rasvhapped,  kaltsium ja fosfor ( 1:1), B kompleksi vitamiinid, A , C, D ja E vitamiinid ning  mineraalaineid.
Magu peaks juurde andma ka neile koertele ,kes muidu on ainult krõbinate peal, et hoida nende seedesüsteem elus. On teada ,et vaid krõbinatoidul olevatel koertel muutub soolestik laisaks ning ajapikku väheneb vajalike ensüümide hulk, mistõttu on neil koertel tihti seedeprobleemid ( aga ka nt.ärevust, pärmseente vohamist ja muid probleeme).

Magu võiks kuuluda kõikide koerte toidulauale!

Comments

  1. Minu koer kirtsutas lausa nina ja ei puutunudki. Tegemist oli lamba maoga

    ReplyDelete
    Replies
    1. On üksikuid koeri, kes tõesti magu ei söö. On ka juhuseid, kus kohe ei söö, eriti kui koer on olnud vaid kuivtoidul ja kõik muu naturaalne on talle võõras aga kui korra ära maitseb, hakkab sööma.

      Delete
    2. Kust magu osta saab? Kas lemmikloomapoest, turult või mujalt? Pole sellise asjaga kokku puutunud.
      Kindlasti on veel mingeid toite, kust koer saab talle vajalikke seedeensüüme, kas keegi teab mõnda nimetada?

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Toortoit - mis see on ?

Mis see toortoitmine siis on?  Toortoit on naturaalne toores toit, mida antakse loomale  töötlemata st. kuumutamata, küpsetamata ja loomulikult ilma igasuguste lisaaineteta nagu säilitus-, lõhna- ja maitseained. See on  koertele ja kassidele kõige loomuomasem toitumisviis, mida nende organism on loodud  töötlema ning millest nad omastavad kõik vitamiinid,mineraalid ja eluks vajaliku - just see ongi täisväärtuslik loomuomane toit! Olete mõelnud vahel selle üle, kuidas kuivtoidutööstus üritab pidevalt meile selgeks teha, kui keeruline on valmistada koeratoitu ? Kõik räägitakse hirmus keeruliseks.....peab olema teaduslikult tõestatud, veterinaaride tunnustatud ja mis kõik veel. Kui valdava osa kuivtoitude koostist vaadata, siis jääb küll õhku suur küsimärk.....et mismoodi see saab olla parim meie lemmikule? Tegelikult ei ole koerte ja kasside toitmine midagi ülikeerulist. Jah, peab olema natuke aega, et läbi mõelda mida ja kui palju anda ja siis see kõik endale hankida ja k

Tervislik kõrvits

Kõrvits on teada tuntud kasulik köögivili nii inimesele kui koerale, mis sobib söömiseks  toorelt,  aurutatult, keedetult või  küpsetatult.. Mina annan koertele kõrvitsat toorelt,  väga peeneks köögikombainis lastud või püreestatult.  Võib ka lihtsalt tükina närida anda, kui koerale meeldib, sel juhul on see hea ajaviide ja kiudaine allikas, kuid  vitamiine ei  suuda koer sel juhu sealt nii hästi  omastada ( aga omastab ikka, päris ilma ei jää :) ) . Et koer saaks kätte ka kõik vitamiinid ja toiteelemendid, tuleb kõrvits  peenestada või püreerida. Alati, enne kui kõrvitsat koerale anda või ka ise sööma hakata, tuleks ennem maitsta. Kui kõrvitsa viljaliha maitseb kibedalt, ei tohi seda süüa ega ka koerale anda. Selline kõrvits tuleb ära visata, kuna on mürgine. Kõige parem on tavaline kollane kõrvits, sobib ka muskaat ja pudelkõrvits. Kindlasti ei tohi koerale anda dekoratiivkõrvitsaid. Söömiseks sobib kõik! Tavalise kollase kõrvitsa puhul sobib söömiseks kõik - koor, seemned ja